Dobar dan dragi Čitatelju, azaz Jó napot kedves Olvasó!

Bár eddig azt hittem, hogy én sosem fogok blogolni, de az, hogy milyen kevés információ van a magyar a médiákban és a köztudatban a horvát konyháról, mégis csak arra késztetett, hogy "tollat" ragadjak.
Már a csapból is folynak az olasz, francia, kínai, thai, indiai és egyéb konyhák receptjei, de a horvát konyha remekeit méltatlanul mellőzik.
Remélem, hogy a blogom "hézagpótlóként" szolgál majd a Magyarországon közkedvelt "népek konyháinak" gasztronómiai palettáján.
Az autentikus horvátországi ételek receptjei mellett igyekszem majd begyűjteni és közzé tenni a magyarországi horvát kisebbség gasztronómiai gyöngyszemeit is.

Mielőtt röviden bemutatkozom és elkezdeném közzé tenni a horvát konyha remekeit, előre bocsátanám, hogy tegező módban fogok szólni a Tisztelt Olvasóhoz. Félreértés ne essék, nem akarok senkivel sem tiszteletlen lenni, de valahogy így barátibb hangulatú a dolog. Ahogy drága Anyukám szokta mondani (akit minden haverom és barátom tegez) nem mindegy, hogy azt mondják az embernek, hogy "Te hülye" vagy "Maga marha" :-)

A nevem Zorica, de mindenki úgy becéz, hogy Zora. Helyrajzilag Baján születtem és életem fontos részét egy Baja közeli faluban, egy sokac-bunyevác családban éltem-élem le (csak azért írom így, mert jelenleg városlakó lettem és csak hétvégenként fordulok meg otthon). Származásom szerint horvát vagyok, háromnegyed részt sokac, negyedrészt bunyevác. Mivel a falu ahol laktam-lakom bunyevácok lakta, így először egy tipikus bunyevác étel, az Uzlivance receptjét szeretném veletek megosztani. Az Uzlivance egy sűrű palacsintatésztával készült eléggé laktató étel, amit én főleg hideg őszi és téli estékre ajánlok. Gyerekkoromban gyakran ettük sós és édes formában is. Sajnos jelenleg nincs róla fényképem, de majd igyekszem pótolni. 

Íme a recept:

Uzlivance krumplival

Hozzávalók 4-5 fő részére:

3 db kisebb krumpli fejenként, só, sertészsír (Ha van, akkor mindenképpen házi zsírt javasolok. Szerintem az legjobb.)

A palacsintatésztához: 50 dkg liszt, 3-4 tojás, só, kevés tej és annyi szóda, hogy jó sűrű palacsinta tésztát kapjunk, egy kevés olaj.

Miután kikevertük a palacsintatésztát, hagyjuk egy kicsit állni, hogy a liszt kellően feloldódjon és a végén keverjünk el benne egy kis olajat is. Közben pucoljuk meg a krumplikat és karikázzuk fel. Olvasszunk fel egy kis lábosban 2-3 kanál házi sertészsírt és kenjük be egy nagyobb tepsi alját (bár nem épp a legegészségesebb, de a zsírt ne sajnáljuk alóla), sorakoztassuk az aljára a krumpli szeleteket, sózzunk meg, majd öntsük rá a palacsintatésztát. A tetejét szintén locsoljuk meg bőven az olvasztott zsírral, majd előmelegített sütőben (kb. 170-180 fokos, hogy ne süljön hirtelen) süssük szép pirosra. Felkockázva tálaljuk. Ha valakinek ez a variáció túl "vega" lenne, lehet a krumplik mellé tenni egy pár szelet füstölt házikolbászt is. Attól mégy "izmosabb" lesz az egész.

Az édes variáció:

Uzlivance almával

Hozzávalók 4-5 fő részére:

3 db kisebb savanyú alma fejenként, kristálycukor, étolaj. Az édes variációhoz inkább az étolajat javaslom a házi sertészsír helyett, de ez is ízlés kérdése (elvégre a régmúlt időkben még nem nagyon volt étolaj...)

A palacsinta tésztához: 50 dkg liszt, 3-4 tojás, só, egy csipet cukor kevés tej és annyi szóda, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk, egy kevés olaj.

Magozzuk ki és hámozzuk meg az almákat, majd vágjuk karikákra. Kenjük ki a tepsi alját az olajjal (vagy zsírral), szórjuk meg alaposan kristálycukorral, majd fektessük rá az almakarikákat és öntsük le a palacsintatésztával. A tetejét szintén jól locsoljuk meg olajjal vagy olvasztott zsírral és már mehet is az előmelegített sütőbe. Mire felül megpirul, az alján finomra karamellizálódik a cukor és megpuhul az alma.

Mindig is az "egyszerű de nagyszerű" dolgok híve voltam és vagyok. Ez a két feni recept pedig a maga nemében elég egyszerű és garantáltan nagyszerű:-) Készítsétek el és győződjetek meg róla személyesen is!

Pozdrav azaz üdvözlettel,

Zora

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr51500958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lesz-e önálló bunyevác kisebbség? 2010.02.02. 13:20:02

A horvátok részéről heves ellenállásra lehet számítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CroaRiva · http://www.croariva.com/hu 2010.01.10. 15:38:32

A krumplis változatot múlt héten kipróbáltuk. Első részébe a krumpli mellé került karikázott hagyma is, a másodikba az előbbiek mellé vékonyra vágott szalonnacsíkok is, a harmadik a recept szerinti natúr változat lett.

Nekem ízlett mindegyik, feleség a nullás vércsoportjával csak nyámmogott - a hús nélküli ételt nem sokra tartja, na :)

Egy bökkenő merült fel: a tészta felpúposodott, jó nagy hullámok nőttek a tetején. Talán a technológiai hiba miatt: a tetejére nem került a recept szerinti vastag zsírréteg, csak egy kevés olaj. Lehet, hogy nem véletlen a súly a tetején?

Bubi Zora 2010.01.11. 08:53:27

@CroaRiva: Szia! Örülök, hogy kipróbáltad a recepteket. Az általad készített változatok is nagyon fincsik lehetnek, úgyhogy én is kipróbálom majd.
Sajnos egy kicsit pontatlan voltam a recept megfogalmazásánál, ezt utólag javítom. A palacsintatésztába szükséges egy kis olajat belekeverni és nem muszáj tűzforró sütőben sütni, elég a kb. 170-180 fokos sütő, hogy ne süljön hirtelen, így elkerülhető a felpúposodás, bár így is előfordulhat egy-két enyhébb hullám. Lényeg, hogy minél nagyobb felületre jusson az olajból, akár kisebb cseppekben.
Az olaj használata teljesen rendben van, de a sertészsír (bár nem túl egészséges) egészen más ízt kölcsönöz bizonyos ételeknek.
Igyekszem majd jó sok húsos receptet feltenni, hogy a feleséged is kedvét lelje a horvát receptekben :-) Bár a horvátok elég sok és néha bizarrnak tűnő zöldségfélét fogyasztanak, de szerencsére nem jellemző rájuk, hogy bősz vegetáriánusok lennének.
Üdv.
Zora

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.11. 16:05:51

Kedves Zora!

Hamarosan nemzetiségi nap lesz az általános iskolában, a gyerekeimnek kéne valami sütit vinni, ami jellegzetes horvát sütemény. Tudnál ajánlani valami egyszerű, de érdekes sütit? Nem vagyok nagy szakács, azért nem is annyira béna.:)
Nem olvastam végig a recepteket, ez az almás palacsintatésztás tetszik.:)
Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra.

Bubi Zora 2012.10.11. 18:18:13

@Rosa Rugosa: Kedves Roza, a nemzetiségi napra tényleg nem rossz ötlet az almás uzlivance, de akár a sütőtökös rétest is elkészítheted, aminek a receptje szintén megtalálható a blogon. Ha megküldöd az e-mail címedet, szívesen küldök egy-két horvát sütireceptet (az e-mailem: bubi0513@gmail.com). Sajnos a bloggal mostanában nem foglalkoztam túl sokat, de örülök, hogy azért akad olvasóm :-)
Üdv. Zora

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.12. 12:30:50

@Bubi Zora: Rendben, írok!
Ne hanyagold a blogot, mert szerintem nagyon jó, tényleg jó ötlet!
És ahogy olvastam a receptjeidet, tényleg az egyetlen igazán horvát recepteket közlő blog!
Ne hagyd abba, folytasd!!!:)
süti beállítások módosítása