Már jó régóta nem kapott el az ihlet, hogy írjak, de a csirke téma már egy ideje aktuális nálunk. Nemrég volt nálunk a nagy "irtás" a baromfiudvarban és elkészítettük az egyik kedvenc dalmát csirkés fogásomat aminek a receptjét ma megosztom veletek. Igaz, hogy a dalmát konyháról sokaknak leginkább a halas és tengeriherkentyűs ételek jutnak eszükbe, azért számos olyan recept van amelynek szárnyas, sertés, borjú vagy bárány az alapja. Pár éve egyszer a tesómmal Primoštenben nyaraltunk és bár nem ott hallottam először erről a csirkés fogásról, de ha meghallom Primošten nevét, a szép óváros képe után valahogy mindjárt ez az étel ugrik be elsőnek.    

Piletina na primoštenski način - Csirke primošteni módra

 

Hozzávalók: 1 db 1,20 kg körüli csirke, 3 kanál liszt, egy kevés olívaolaj, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg pršut (dalmát sonka - akár itthoni parasztsonkával is helyettesíthetjük) vagy szalonna, 6 db kisebb firss paradicsom vagy 2-3 kanál paradicsompüré, 0,5 dl Prošek (dalmát desszertbor, itthon Tokaji Aszúval vagy más hasonló desszertborral helyettesíthetjük), 2 kanál kapribogyó, 50 dkg borsó, 50 dkg újkrumpli, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál Vegeta, petrezselyem zöldje, só, bors.

 

Előkészítés: Mossuk meg a csirkét, szárítsuk le a bőrét és vágjuk darabokra. Aprítsuk fel a hagymát. Kockázzuk fel a pršutot vagy a szalonnát. Mossuk meg a paradicsomokat, majd mártsuk egy pár másodpercre forró vízbe és hámozzuk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a borsót (friss helyett lehet mirelit is). Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk kockára majd félig főzzük meg. Aprítsuk fel a fokhagymát és a petrezselymet.

Elkészítés: Sózzuk meg a csirkehúst, majd forgassuk bele a lisztbe. Öntsünk olajat egy mélyebb lábosba, majd a csikre minden oldalát pirítsuk meg jól a forró olajon. Amikor megpirult vegyük ki a darabokat egy tálba. Eztán szórjuk a felaprított vöröshagymát és pršutot vagy szalonnát az olajra amelyen előzőleg a csirkét sütöttük át és pirítsuk együtt egy kicsit. Adjuk hozzá a paradicsomot, fokhagymát, a pirított csirkehúst, kapribogyót, borsót, majd szórjuk meg Vegetával, öntsük le a Prošekkel és dinszteljük tovább, hogy a hús megpuhuljon. Dinsztelés közben szükség szerint adagoljunk egy kis vizet, nehogy lekapjon az étel. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a félig főtt krumplit, borsot és a felaprított petrezselymet, majd főzzük készre. Friss salátával kínáljuk.

A csirke témához kapcsolódóan nemrég elcsíptem a főzős TV csatornán az egyik kedvenc séfem, Heston Blumenthal filmjét ahol a híres brit sztárséf a jó csirke ismérveit taglalta. A legfinomabb csirkének a francia Bresse csirkét kiáltotta ki (piros taréj, fehér toll, kék lábak - az abszolút francia trikolór). Azért kíváncsi lennék az ízére, bár azt mondják, hogy a húsát "aranyárban" mérik. Jó lenne valahonnan beszerezni egy pár kiscsibét vagy keltetni való tojást és itthon felnevelni. A sztárséf szerint a jó csirke ízének szempontjából fontos, hogy szabadtartású legyen ami nálunk abszolút megoldott, lévén akkora udvarunk van, hogy akár minigolf pályát is be lehetne rendezni rajta. Beszélt még a takarmányozásról és arról, hogy milyen fontos a megfelelő fehérjebevitel, amit a szabad tartású csirkék kapirgálás közben kukacok fogyasztásával érnek el. Pár napja felfedeztem, hogy a mi csirkéink (nem olyan puccos franciák, hanem igazi tűzrőlpattant magyar vörösek) kicsit máshogy oldják meg ezt a kérdést. Erről fel is teszek ide egy videót amit ma reggel csináltam. Remélem, hogy nem veszi el senki étvágyát. Figyelem! Csak erős idegzetű olvasóimnak ajánlom :-)))

https://www.youtube.com/watch?v=WMplnZts9nw

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr122125952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása