Dragi Moji, Kedveseim!

Lassan kezdek belejönni a blogolásba. Már képet is sikerült felraknom :-)

Mivel amúgy is szezonja van és eléggé közkedvelt a sütőtök, ma ismét megosztanék veletek egy "egyszerű de nagyszerű" receptet, amit az itteni sokacok és bunyevácok is készítenek. Ez a "bundevara", azaz a sütőtökös rétes.

Szerencsére Anyukámnál otthon elég nagy a kert, úgyhogy szinte minden évben szoktunk  sütőtököt vetni. Szépen felfutnak a kerítésre és messziről úgy néznek ki, mint a halak a hálóban. Ősszel megvárjuk, hogy egy kicsit megcsípje a fagy és már mehet is a spájzba. Általában annyi terem, hogy egész télen kitart. A sütőtöknek az itteni horvátoknál több elnevezése van, pl. bundeva, turkinje (ez a török nők buggyos ruházatára utal) és a segedinke (azaz "szegedi", ezt az elnevezést leginkább Hercegszántón használják). Magam részéről leginkább az édesebb, hosszúkás fajtájút kedvelem, de van aki a zöldesszürke héjú, kerek fajtát részesíti előnyben, amelyik annyira nem édes. A Bundevarához mindkét féle megfelel, de oda kell figyelni, hogy az édesebb fajtájúhoz kevesebb cukrot használjunk. 

A tökhöz kapcsolódóan még csak annyi, hogy ha Horvátországban jártok, érdemes  hidegen sajtolt tökmagolajat venni. Bár első ránézésre kicsit drágának tűnhet, mégis érdemes megvenni és megkóstolni, mert mennyei íze van. Horvátországban szinte minden nagyobb élelmiszerboltban, szupermarketben kapható "bučino ulje" néven. Itt sajnos még nem annyira elterjedt, legalább is egy-két biobolt kivételével nem nagyon találkoztam vele. Ízesíthetjük vele a tartalmasabb salátákat (babsaláta, lencsesaláta, vegyes zöldsaláta, stb.) és csorgathatunk belőle pl. a sütőtök krémlevesre is. Salátaöntet készítésnél jól passzol hozzá a balzsamecet. Mindamellett, hogy nagyon finom, az élettani hatásait már nem is ecsetelem :-)

A recept:

Bundevara

Hozzávalók:

80 dkg sütőtök, 50 dkg réteslap (ráérősek és türelmesebbek maguk is készíthetnek rétestésztát, mert igazán azzal az igazi), 30 dkg cukor, vaníliás cukor, fahéj, olaj, fél pohár tejföl.

A sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Szétterítünk 2 réteg réteslapot és alaposan megkenjük olajjal. A tésztára rászórjuk a reszelt tököt, a vaníliás cukorral és a fahéjjal elkevert kristálycukrot és feltekerjük. Ezt addig ismételjük, amíg van alapanyag. Tejföllel megkenjük a roládokat. Ha a tejföl túl sűrű lenne, felhigítjuk egy kis vízzel és úgy kenjük a tetejére. Van aki csak olajjal keni meg és van aki felvert tojással (ki-ki ízlése szerint). Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, majd szeletelés után, tálaláskor megszórjuk egy kis porcukorral. Általában elég gyorsan el szokott "párologni" :-)

Dobar tek, Jó étvágyat hozzá!

Zora

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr121501862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása