Nemsokára itt van a Márton nap, úgyhogy lehet készülődni a libás fogásokkal :-) A Márton nap ünneplésének, az új bor megszentelésének, a liba különböző módon történő elkészítésének nagy hagyománya van Horvátorszában is. Ilyenkor a pincetulajdonosok igencsak vidám hangulatú bulikat tartanak. Persze az ilyenkor a szolgálatot teljesítő rendőrök is igen jól keresnek annak ellenére, hogy Horvátországban megengedett egy pohárka bor elfogyasztása mielőtt autóba ülne az ember. Csak hát Márton napon amikor megszentelik az új bort, bizony néhány sofőr nem bír megállni az egy pohárnál...

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém részt venni egy vidám hangulatú Márton napi ünnepségen egy régi ismerősömnél akinek Zágráb közelében van egy takaros hétvégi háza, melyhez a hangulatos berendezés mellett természetesen tartozik egy borospince is. Ezen a napon ő is mindig nagy zenés-táncos bulikat szervez a rokonoknak, ismerősöknek. A bőséges vacsora előtt természetesen sor kerül a bor megszentelésére is, melyet szakavatott, papnak öltözött borkedvelők végeznek el egy igen szórakoztató műsor keretében. Íme egy-két kép a borszentelésről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a borszentelés alkalmával nem maradhat el a bőséges finom fogásokkal teli vacsora sem, melyhez hozzá tartoznak a különböző libás fogások is. Ami a libákat illeti, mi az idén beszereztünk 4 db Al-Kaida típusú libát Oszama-bin Márton vezetésével. Ezek az első ránézésre jámbornak tűnő madárkák napi szinten terrorizálják az egész udvart. Nem kímélik sem a tyúkokat, sem a kutyákat, sem a macskákat, de néha még minket sem. A kutyákkal naponta vívnak ölre menő harcot a kajáért, mert ugye nem elég nekik a kukoricadara meg a rengeteg fű, de szemet vetettek a blökik ebédjére is. A tyúkok csak laposkúszásban mernek közlekedni az udvarban, hogy ne érje őket nagyobb atrocitás és a macskák is csak a háztetőn keresztül merik megközelíteni a hátsó kertet. A gúnár olyan szépen sziszeg a közeledőre, hogy bármely királykobra sírva könyörögne korrepetálásért sziszegésből. Minden esetre a rossz tulajdonságaik mellett azért vannak jók is. Mindenek előtt az, hogy olyanok, mint a beépített riasztóberendezések és néha előbb jelzik, ha valaki bejön az udvarba, mint a kutyák. Pluszként írható fel az is, hogy bio-fűnyíróként tevékenykednek, úgyhogy a fűnyíráshoz nem kell túl gyakran áramot használni. Anyu a fejébe vette, hogy azért nem ártana tömni őket, hogy szép nagyra hízzon a májuk és ha minden igaz a napokban érkezik meg a kölcsön kért tömőgép is. Eleinte hevesen tiltakoztam eme szadista szokás miatt, de aztán eszembe jutott, hogy mennyit terrorizálták a körülöttük élőket, úgyhogy a tömést vehetjük egy kisebb fajta revansnak is... 

Mivel a Márton nap már vészesen közeleg és a libuskáinkat még tömni kell, azt hiszem, hogy nálunk az első libás fogás Karácsonyra marad, de sebaj, mert a Karácsony is lassan itt kopogtat az ajtóban. Minden esetre annak aki kedvet kapott egy kis libás koszthoz, íme egy klassz recept, melyet érdemes kipróbálni.

Liba Turopoljei módra

(Turopolje egy Zágráb közelében található falu, mely leginkább a faluról elnevezett sertésfajtáról ismert. A cocák szerintem úgy néznek ki, mint egy dalmata - mely szintén horvát származású - azaz fehér alapon fekete foltos.)

Hozzávalók 6-8 fő részére: 1 db  2,5 kg körüli liba, 50 dkg kukoricadara, libamáj és zúza, 4 kanál olaj vagy zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 kanál Vegeta, 1-2 szegfűszeg, 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt fűszerpaprika.

A libát mossuk át, majd szárítsuk meg. A sütés előtt pár órával, de jobb egy nappal előbb kívülről és belülről bekenni egy kanál só és egy kanál Vegeta keverékével. Sütés előtt öntsük le az olajjal vagy olvasztott zsírral és öntsünk a tepsibe két ujjnyi vizet, majd előmelegített sütőben süssük majdnem készre. Sütés közben néha locsolgassuk a saját levével.

Amíg a liba sül, készítsük el a köretet. 7,5 dl vízbe tegyünk sót és vegetát, a felaprított libamájat és zúzát, valamint a felaprított hagymát és fokhagymát, melyet korábban átpirítottunk egy kicsit egy kis olajon vagy zsíron. Adjuk hozzá a szegfűszeget, borsot és pirospaprikát, majd az egészet főzzük addig amíg a máj és a zúza megpuhul. Eztán öntük bele a kukoricadarát és állandóan kevergetve főzzük készre. Ha a massza túl sűrű lenne, szükség szerint öntögessük fel egy kis meleg vízzel. Amikor majdnem teljesen elkészült a liba, vegyük ki a tepsíből, öntsük le a kisült zsírt, majd a tepsi alján oszlassuk el a masszát, locsoljuk meg egy kicsit a liba kisült zsírjával és tegyük vissza rá a libát, majd az egészet süssük együtt még kb. 30 percig. A sült libát szeleteljük fel és tálaljuk a kisült kukoricadarás körettel. Friss saláta, vagy akár házi savanyúság is illik hozzá. Bár a libamáj ilyen módon történő felhasználása pazarlásnak tűnhet, de érdemes kipróbálni ezt a receptet. Ha esetleg valaki mégis sajnálja bele a libamájat, azt nyugodtan helyettesítheti más szárnyas májjal is, bár az ízhatás nem lesz ugyanaz.

A végére pedig íme Oszama-bin Mártonról egy kép, valamint egy felvétel a szokásos reggeli műsorukról (sajnos hang nélkül). A lényeg, hogy az itató közelébe rajtuk kívűl senki sem mehet :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  https://www.youtube.com/watch?v=3fAFSViQyi4

 

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr572423739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása