Bubi Zora 2011.02.07. 17:39

Füvezzünk

Hoppá. A bűn útjára tévedtem volna? És vajon erre csábítom a kedves Olvasót is? Neeeeem. Erről szó sincs. Elvégre rossz az, aki rosszra gondol :-)

Egyszer valaki azt mondta (és itt most egy ismeretlen "szerző" idézete következik), hogy "a füvet nem legelni kell, hanem szívni" és még mielőtt lecsapna rám az ORFK kábszerellenes osztályának kommandója, vagy a titkosrendőrség, előre bocsátanám, hogy én ezzel abszolúte nem értek egyet. Én ugyanis a (relatíve) egészséges életmód híve vagyok és azt mondom, hogy márpedig a füvet LEGELNI KELL, és nem szívni! A mai receptem ennek jegyében készült.

Kedveseim, nehogy azt gondoljátok, hogy megártott a falusi levegő és teljesen bezizzentem (bár arra mindig van esély...) és vígan legelésző milka tehénnek képzelem magam a nagy falusi élet idilljében. Csupán tisztelettel adózom egy igazi, hamisítatlan, a magyar közízlésnek esetleg meghökkentő, de finom és egészséges dalmát köret előtt, amit úgy hívnak, hogy MIŠANCIJA (vagy mišanca). Lefordítva "keveréket" jelent, de hogy pontosabban meghatározzam, ez egy gazból álló keverék, amit a dalmátok leginkább köretként készítenek el, de van tésztaszósz és sós rétes-, vagy pitetöltelékes variációban is. A keverék a dalmát hegyeken termő "zöldfélék" zsenge hajtásaiból tevődik össze: vad hagymafélék, káposztafélék, vadon termő zsenge fűszerek pl. édeskömény, vadon termő mángold, ruccola és más egyéb, számomra meghatározhatatlan fűfélék keverékéből (erősen gyanítom, hogy ezek nem találhatók meg a "Kis Növényhatározóban"). Gyakorlatilag lekaszálják a hegyoldalt és a köznyelven "gaz"-nak nevezett cuccot eladják a piacon. Ilyenkor a tél vége felé szinte minden nagyobb horvátországi piacon kapható. Zágrábban a Dolac és a Dubrava piacon biztosan van. Nálunk a nővérem "honosította" meg ezt a köretet. Egyszer a tél vége felé elment Zágrábban a kedvenc dalmát zöldségárus bácsijához és ott látott egy halom zsenge gazt, majd meredten bámulva megkérdezte, hogy ez meg mi a ... Aztán a zöldséges jót nevetett és elmagyarázta neki, hogy "mi fán terem" a cucc és hogyan kell elkészíteni. Azóta az évnek ebben a szakaszában mi is rendszeresen csinálunk egy-két adaggal. Tudom, a húsimádó haverjaim most majd jót röhögnek, de a vega haverjaim asszem kezet fognak rázni velem ezért a receptért :-))) Nekik biztosan bejön majd.

Így néz ki a tisztítás különböző fázisaiban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lényeg, hogy ha valaki hozzájut, először át kell válogatni, a fonnyadt részeket levágni és kidobni, majd 2-3 vízben jól átmosni, aprítani és jó le kell csöpögtetni. Ha tésztaszószba kerül, akkor nem árt esetleg átpörgetni salátacentrifugán (ha van).

A mišancija köret hozzávalói és receptje a következő:

0,5 kg mišancija, 3-4 közepes szem krumpli, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, extra szűz (ha lehet házi) olívaolaj, só, vegeta.

Felteszünk egy lábasba sós vizet forralni és amikor felforr, beledobjuk az alaposan átmosott és felaprított mišanciját és megfőzzük. Sajnos nem elég csak "megdögleszteni", mint a spenótot vagy mángoldot, hanem rendesen meg kell főzni, mert a vastagabb szárú füvek rágósak maradhatnak. Közben megpucoljuk a krumplit, felkockázzuk és egy másik edényben sós vízben megfőzzük. Ha kész a két fő összetevő, akkor az olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát, rádobjuk a krumplit és a lecsöpögtetett főtt mišanciját, szórunk rá vegetát, majd jól átkeverjük. Hogy ne legyen nagyon száraz, öntünk hozzá a zöldek főzőlevéből, hogy egy kicsit levesebb állaga legyen. A dalmátok általában sült halhoz szokták kínálni, de nálunk sült kacsamell került mellé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutattam egy kicsit a különböző horvát gasztro-blog oldalakon és találtam egy "gazos" tésztaszósz receptet. Így elsőre nem hangzik rosszul. Ha legközelebb hozzájutok egy kis "gazhoz" én is ki fogom próbálni:

Mišancija tésztaszósz hozzávalója és receptje:

30 dkg mišancija, 4 gerezd fokhagyma, 4 ek. extra szűz (ha lehet házi) olívaolaj, 5 dkg húsos füstölt szalonna (vagy flancosan mondva pancetta), só, bors, 3-4 ek fenyőmag, 2,5 dl főzőtejszín, 2-3 db sózott szardella, 1 kisebb csomag reszelt parmezán sajt, 500 g tagliatelle tészta.

A tésztát al-dentére főzzük, leszűrjük és félretesszük. A mišanciját a fent leírt módon megtisztítjuk, felaprítjuk és majdnem szárazra lecsepegtetjük, vagy kicentrifugázzuk. Egy szélesebb lábasban feltesszük az olívaolajat melegedni, majd rádobjuk a felkockázott szalonnát és üvegesre pirítjuk. Amikor a szalonna megpirult, rádobunk 2 gerezd felaprított fokhagymát, majd rádobjuk a gazkeveréket és átkeverjük, sózzuk-borsozzuk, majd lefedjük. A lángot kisebbre kell venni és jól átpárolni a zöld keveréket rajta. Kevés víz folyamatos hozzáadásával főzzük addig amíg a zöldek meg nem puhulnak. Amikor már majdnem kész, dobjuk rá a fenyőmagot, a sózott szardellát, a maradék 2 gerezd fokhagymát felaprítva, 1 dl vizet, a 2,5 dl főzőtejszínt, majd szórjuk bele a kisebb csomagnyi reszelt parmezánt és jól keverjük át az egészet. A kész tésztaszószt keverjük össze a tésztával és tálaljuk. A tetejét meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal és megszórhatjuk még egy kis parmezánnal.

Egész finom lehet így is és szerintem jól csúszna rá egy pohárka száraz fehérbor (pl. chardonnay).

Jó étvágyat hozzá! Bár elsőre szokatlan kajának tűnik, de bátran próbáljátok ki!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr122644814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása