A szlavóniai gasztronómia rövid bemutatása után szeretném egy pár szóban bemutatni a horvát régiók konyháinak egyik fontos és jelentős „képviselőjét”, a zagorjei konyhát. Zagorje földrajzilag a zágrábi régióban található és Zágrábnál a Medvednica hegy mögött helyezkedik el. Innen ered az elnevezése is, „za gorom”, azaz a hegy mögött.

Zagorje a jó konyháján és jó borain kívül leginkább a termálvizes fürdőhelyeiről ismert. Legismertebb városai és községei Krapina (mely mellett 1897-ben több mint 900 ősember csontra bukkantak, a leletek a neandervölgyi embertől származnak), Krapinske Toplice, Varaždinske Toplice, Stubičke Toplice,Marija Bistrica (a legnagyobb Mária kegyhely Horvátországban).
Legismertebb szülöttei Ljudevit Gaj (Krapinában született) a horvátok legjelentősebb nyelvújítója, dr. Franjo Tuđman a független Horvátország első köztársasági elnöke (Veliko Trgovišće helységben született), de itt született Josip Broz Tito is (gondolom őt nem nagyon kell bemutatnom) Kumrovec helységben, mely falumúzeumáról is ismert.
A zagorjei ételekre is az a jellemző, amit személy szerint igencsak fontosnak tartok a konyhában, hogy rendkívül egyszerűek, de egyben nagyon finomak. Legismertebbek a Zagorski štrukli (rétes szerű étel, mely lehet desszert illetve sós főétel is, de erről majd később fogok írni), a Kotlovina (egy speciális főzőalkalmatosságban készülő étel), a kacsa vagy pulyka „Mlinci“-vel (egy speciális tésztaféle, melynek a receptjét majd a későbbiekben közlöm), a Zagorska bučnica (tökös-túrós rétes), valamint a Kisela repa s grahom – azaz Babos savanyított kerékrépa. Ezt a finom egytálételt készítette el a nővérem szilveszterkor.
Magyarországon a kerékrépát (más nevén tarlórépa, lat. Brassica rapa) első sorban takarmányozási célra használják, de emberi fogyasztásra is alkalmas. Horvátországban savanyítva használják, leginkább a téli vitaminhiányos időkben. Szinte minden piacon illetve kisebb-nagyobb élelmiszerboltban, szupermarketben kapható Kisela repa néven.
Savanyítása hasonló módon történik, mint a káposzta esetében. A kerékrépát meg kell mosni, meghámozni és nagylyukú reszelőn lereszelni, majd besózni és jól összekeverni. Ízlés szerint tehető bele egész bors, köménymag és babérlevél, de anélkül is finom. A lereszelt répát savanyító edénybe szórjuk (fahordó, műanyaghordó, 5 l savanyúságos üveg, fajanszedény, egyéb) és kicsit tömörítjük. Nem kell túlzottan tömöríteni, hogy a szálak ne törjenek össze, majd egy fadeszkát teszünk a tetejére és egy kővel lenyomjuk. Az eljárás a továbbiakban ugyanaz, mint a káposztánál, időnként (2-3 naponta) leszedjük a tetején képződött habot és felitatjuk a rajta lévő vizet, amit friss vízzel pótolunk, majd mossuk le a deszkát és a követ és tegyük vissza a tetejére. Tartsuk langyos helyen, amíg teljesen megsavanyodik, majd tegyük egy hűvösebb helységbe (pl. spájzba, vagy pincébe).
 
Kisela repa s grahom – Babos savanyított kerékrépa
 
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg savanyított kerékrépa
50 dkg tarkabab
3-4 sertésköröm
1 közepes méretű csülök
felkockázott füstölt sonka, füstölt szalonnabőrke
kevés füstölt szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 kanál liszt
egy kevés pirospaprika
                                                          só, bors, babérlevél, vegeta
 
A tarkababot előző este beáztatjuk, majd legalább 2 vízben megfőzzük (az első főzővizet leöntjük miután felforrt, majd másik vízben feltesszük főzni, így nem puffaszt annyira). Külön edénybe tesszük a savanyított répát, egész borsot, babérlevelet és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Szükség esetén főzés közben még önthetünk hozzá vizet. Egy harmadik edényben feltesszük főzni a sertéskörmöt, a csülköt, a füstölt sonkát és a szalonnabőrkét, majd egy kis vegetával ízesítjük. Nem kell túl sok vegeta, mert a füstölt sonka és a szalonnabőrke is elég sós.
Amikor a húsok megfőttek, kivesszük a csülköt és kicsontozzuk, majd a húst felkockázzuk. A megfőtt savanyított répát leszűrjük, majd beleöntjük abba a lébe, amiben a hús főtt és hozzáadjuk a babot is. Szükség esetén a bab főzőlevéből is önthetünk bele.
Lazább fokhagymás rántást készítünk. Egy serpenyőben üvegesre pirítjuk a szalonnát, majd megpirítjuk rajta a zúzott fokhagymát, rátesszük a lisztet, és amikor megpirult, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. A rántást ráöntjük a babos, húsos répára és hagyjuk pár percig rotyogni, hogy az ízek összefőjenek.
Ha túl nehéznek találjátok az ételt, akkor rántásból elhagyható a szalonna, vagy az egész rántás is elhagyható. Ebben az esetben is szükséges kicsit beízesíteni fokhagymával, tehát egy kis olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és rátesszük a pirospaprikát, majd ráöntjük a készételre és összerotyogtatjuk.
Mivel a horvátok kevesebb pirospaprikát használnak az ételekhez, így ehhez az ételhez sem kell sok, csak éppen annyi, hogy a kész egytálétel egy kis színt kapjon. 
 
Dobar tek, jó étvágyat!
 
Üdv. Zora 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr291659946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása