Az első két beírásom a magyarországi horvátok receptjeivel kezdődött, de most már áttérnék a horvátországi receptekre is. Mivel jelenlegi lakhelyemhez Szlavónia esik a legközelebb, kezdeném ezzel a régióval. Egyszer a főzős tévécsatornán ecsetelte az egyik szakács, hogy olyan, mint olasz konyha igazából nincsen, mert Olaszország több régióból áll (Toszkána, Szicília, stb.). Ez abszolút ráillik a horvát konyhára is. A horvát konyha is tulajdonképpen a régiók konyhájából áll (Szlavónia, Muraköz, Drávamente, Zagorje (zágrábi régió), Lika, Isztria, Kvarner Öböl, Dalmácia...).

Szlavónia (véletlenül sem tévesztendő össze Szlovéniával!!!) Horvátország keleti részén található a Dráva, Száva és Duna által közrefogott részen és mezőgazdasági szempontból jelentős. Nagyobb városai Eszék, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Đakovo, Požega, Virovitica, stb. Ezen a részen jelentős számú a magyar kisebbség. 
Éghajlatát és konyháját is tekintve eléggé hasonlít Magyarországhoz. Szlavóniában közkedvelt étel a hal, a vad, a sertés, de a szárnyasokat is kedvelik. Mivel most kezdődik a disznóvágások szezonja nálunk is és Szlavóniában is, a receptsort egy tipikus és közkedvelt szlavóniai előétel receptjével kezdeném, ez a Kulen. A kulenről azt mondják, hogy Szlavónia védjegye. Požega-ban évente rendeznek kulen fesztivált és versenyt Kulenijada néven, sőt, a kulennek még külön egyesülete is van Horvátországban. Az egyesület weboldalának címe: http://www.slavonski-kulen.com/ Aki tud horvátul, egy-két plusz infót is megtudhat erről az isteni előételről. A szakértők azt mondják, hogy a jó kulenhez  a hozzávalók arányát szükséges jól eltalálni. Remélem a lenti recept ennek megfelel majd. Természetesen akinek nincs lehetősége a fenti ételt SK elkészíteni, Horvátország minden nagyobb áruházában, húsboltjában, piacán hozzájuthat ehhez az ínyencséghez.
Kulen:
1,5 kg sertéshús
5 dkg fokhagyma
1 dkg durvára őrölt feketebors 
2,5 dkg só
2 dkg csípős darált pirospaprika 
2 dkg darált édes pirospaprika 
1 sertésvakbél
A sertéshúst (tarja vagy lapocka) ledaráljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel és jó alaposan összedolgozzuk. A keveréket az előzetesen megtisztított és vízben alaposan kimosott sertésvakbélbe töltjük figyelve arra, hogy ne legyen benne levegő buborék. A belet hálósan összekötözzük, megfüstöljük, majd jól szellőző helyen hagyjuk száradni, érlelődni legalább 9 hónapig.  
Folytassuk a sort egy tipikus Szlavóniai főétellel, ez pedig a Čobanac. Az  elnevezés (nálunk a gulyásleves hasonlít hozzá leginkább) a čoban - juhász  szóból ered. Ez egy hagyományos szlavóniai főétel, melyet speciális rézborgrácsban készítenek szabad tűzön (úgy a legfinomabb), de a konyhában is ugyanúgy elkészíthető. 
 
Szlavóniai Čobanac
Hozzávalók 4 fő részére:
80 dkg bárányhús
2 kicsi csípőspaprika (macskap.cse), 1 kanál darált pirospaprika
20 dkg paradicsom, 1-2 fej vöröshagyma, 30 dkg krumpli
1 dl olaj
1 kanál liszt
1 dl száraz fehérbor
1 babérlevél, só, bors

 Az előmelegített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, megborsozzuk, majd rátesszük a kockára vágott bárányhúst. Jól megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, az apróra vágott csípőspaprikát, a darált paprikát, majd felöntjük meleg vízzel. Kb. fél órát főzzük, majd belekeverjük az egy kis vízzel kikevert lisztet, a felkockázott paradicsomot és még egy kis borsot. Így főzzük még kb. 20 percig, majd beledobjuk a kockára vágott krupmlit és hozzáöntjük a fehérbort és még kb. 15 percig főzzük. Amennyiben szükséges, a főzés során folyamatosan öntsük fel vízzel. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt tehetünk rá.
És végül, de nem utolsó sorban, jöjjön egy tipikus Szlavóniai desszert, az Orehnjača, azaz diós keltkalács. Ehhez nem fűzök hozzá külön semmit. Ez a desszert úgyis mindenkinek ismerős lesz.
Orehnjača - Diós keltkalács
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
só, reszelt citromhéj
2 dl tej
6 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg vaj
4 dkg élesztő
 
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg dió
15 dkg cukor
2 dl tej
10 dkg melegvízben áztatott, mosott mazsola
rum, reszelt citromhéj
 
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos cukros tejben, majd az átszitált liszthez adjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéhat, a maradék tejet, cukrot és 2 tojás sárgáját. Addig dagasztjuk a tésztát amíg buborékos kezd lenni. A vajat felolvasztjuk (vigyázzunk, hogy éppen csak felolvadjon, ne legyen forró) és a tésztára öntjük, majd a vajjal is jól átdolgozzuk a tésztát. Amikor kész, meleg helyen megkelesztjük.  Amikor egyszer megkelt, átgyúrjuk és újra megkelesztjük (így finomabb lesz a tészta).
Időközben elkészíthetjük a tölteléket. Felforraljuk a tejet, majd leforrázzuk vele a a cukorral, reszelt citromhéjjal összekevert darált diót, majd beleöntjük a rumot és hozzákeverjük a masszához a langyos vízben 2-3-szor átmosott és kinyomkodott mazsolát. A mazsolával mindig így járok el, mert egyrészt ezzel megtisztítom az esetleges szennyeződésektől, másrészt puhább lesz.
Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a masszát és feltekerjük. A tetejét megkenjük tojássárgájával, majd kivajazott tepsire fektetjük és meleg helyen hagyjuk még egy kicsit kelni. 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt szép aranyszínűre sütjük. A kész süteményt tálalás előtt tekerjük be 2-3 réteg konyharuhába (így finom puha marad). Tálaláskor szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral.
 
 Dobar tek! Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://janjetina.blog.hu/api/trackback/id/tr251580514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása